Dykning & snorkling på Kap Verde öarna & Sal

Dykning & snorkling på Kap Verde öarna & Sal

Dykning och snorkling på Kap Verde öarna är helt fantastiskt. Det finns en del kända rev, flera skeppsvrak och spännande fiskar, hajar & sköldpaddor. Kap Verde öarna är känt för att vara en plats där stora havssköldpaddor, sk loggerhead sköldpaddor, lägger sina ägg på stränderna. Vi hittade den bästa dykningen och dyknings arrangörerna runt ön Sal.

Vi tillbringade vår dykning och snorkel semester på Kap Verde under en vecka i november 2011. Det var helt fantastiskt! Min bästa dykning och snorkling hittills. Det är mindre blåsigt på Kap Verde öarna mellan april – november, och därför borde det vara bäst dykförhållanden då kanske? Vi hade kristall klart vatten. Det finns flera snorkel och dyknings arrangörer på Kap Verde öarna, främst i staden Santa Maria på ön Sal. Dyk finns i olika prisklasser och olika svårighetsgrad. Ett dyk på ön Sal kostar cirka 20-50 euro beroende på storleken på gruppen / privat dyk och snorkling, längden på dyk osv. Att hyra dykutrustning kostar ca 10-15 euro / dag. Förhandla med lokalbefolkningen vid kajen i Santa Maria för att hitta bästa pris.

Du kan se tonfisk, makrill, hummer, rocka, sköldpadda och tropiska rev fiskar i alla färger. Maj – september har du bäst chans att se sköldpadda och manta. Hajar är sällsynta, men du kan ha tur. En bra plats på Kap Verde och ön Sal, speciellt för hajar, ligger strax norr om Baia de Parda, eller 2 km söder om staden Pedra Lume på ön Sal. Hajarna kommer mycket nära land här. Du kan tom se hajar från stranden. Hajsäsongen på Kap Verde är oktober-december och det är de bästa månaderna för haj dyk i gryningen. Ett annat korallrev ligger strax utanför staden Murdeira på ön Sal. Vi hade tur att få de flesta nämnda fisk ovan på vår resa, och jag kan knappt vänta med att återvända till Kap Verde för mer dyk och snorkling.

Burracona var en bra plats för oss (norrut nära staden Palmeira på ön Sal). Vid 20 m djup finns det naturliga grottor, vissa med turkost vatten. Andra sevärdheter var The Bera Korallrev, Pontinha och Farol. Fråga din snorkel och dyk arrangör för fler tips.

Oroa dig inte om du är nybörjare. Dykning / snorklings arrangörerna på Kap Verde erbjuder ofta gratis dykutbildning i en pool innan du dyker. Om du är ny på dykning och snorkling, se till att instruktören talar bra engelska (eller nåt annat språk du förstår) och välj enkla vatten med mindre undervattensströmmar. Snorkling är det första steget, sedan kan man prova dykning. Det kan vara svårt att snorkla intill stränderna på kap Verde på grund av vågorna som ger grumligt vatten. Bra att veta – det finns ingen tryckkammare på ön!

Sensommar månaderna lockar stingrocka, muräna, manta, barracuda, sjuksköterske haj, sand hajar och tigerhajar till Kap Verde öarna. Valhaj är mycket sällsynta. Vi planerar att komma tillbaka till Kap Verde öarna redan i augusti nästa år för ytterligare en stor dyk semester.

// Marczin, Santos & Ewa, Polen

Har du besökt Kap Verde?
Kommentera gärna.

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>