Kap Verde info & fakta om alla de olika öarna

Kap Verde info & fakta om öarna-Sal-Boa-Vista-Santiago-Fogo-Maio-Sao-VicenteÖarna på Kap Verde ligger ganska nära varandra, men samtidigt så har de helt olika landskap, natur, vegetation och aktiviteter. De flesta charterflyg från utlandet till Kap Verde går till öarna Sal eller Boa Vista, men det är möjligt att ta sig runt på egen hand med båt eller flyg. Nästan alla av Kap Verde öarna har en egen flygplats och en flygbiljett mellan öarna kostar ca 100 Euro. Kap Verde är fortfarande inte särskilt exploaterat mot turism vilket innebär få eller inga turister, öde landskap, ibland begränsat urval av livsmedel i affärer och supermarkets, samt en enkel livsstil hos lokalbefolkningen på Kap Verde-öarna. Många är fattiga och bor primitivt.

Santiago

Santiago är den största ön på Kap Verde. Kap Verdes huvudstad, Praia, ligger på ön Santiago. Santiago erbjuder den mest varierande naturen och landskapet är perfekt för vandring och fågelskådning. Det finns ruiner och byar att utforska, och vegetationen är grön.

Sal

Sal är den mest exploaterade Kap Verde ön och turismen växer här. Många charter resenärer hamnar i staden Santa Maria på södra Sal. Med detta sagt, kan du fortfarande uppleva ett genuint Kap Verde och Afrika på resten av Sal, utanför Santa Maria stad. Sal är en platt öken bestående av sand, småsten och torr jord, nästan ingen växtlighet alls. En öken och ett par berg i norr. Det finns flera saltgruvor som fortfarande används på Sal. En saltgruva ligger strax utanför Santa Maria, och en nära staden Pedra Lume på nordöstra Sal. Det finns flera hotell, restauranger och aktiviteter att välja mellan, såsom snorkling, dykning, surfing, vindsurfing, kitesurfing, fiske turer mm. Arrangörer finns främst i Santa Maria stad. Sal är det bästa valet av alla Kap Verde öar för vattensporter av alla slag, speciellt för surfing eller kitesurfing. Stränderna i Santa Maria och längs hela södra kusten är fantastiska. Det finns flera vackra stränder längs Sals kust, främst på den västra sidan, hela vägen upp till Espargos. Norr om Espargos kan man bara förvänta sig lava sten, branta klippor, det storslagna havet och starka undervatten strömmar, inga stränder här. Längs sydkusten av Sal häckar jätte sköldpaddor (loggerhead sköldpaddan) och lägger sina ägg i sanden.

Boa Vista

Landskapet på ön Boa Vista är mycket likt Sal vilket innebär platt sandig öken. Många charter bolag erbjuder direktflyg till Boa Vista från utlandet och ön utvecklas nu sakta mot turism. Boa Vista är dock mindre exploaterat mot turism än ön Sal. Staden Sal Rei är det vanligaste resmålet på Boa Vista om du köper en charter, och här finns några restauranger och hotell. Boa Vista erbjuder ett härligt landskap med vackra sanddyner och oändliga sand stränder, och en garanterat avkopplande semester. Det finns en del arrangörer gällande olika aktiviteter som t ex vattensporter. Loggerheads jätte sköldpaddor använder stränderna på Boa Vista till att häcka och lägga sina ägg.

Maio

Maio är en mindre ö som ännu inte blivit exploaterad av turism. Landskapet och naturen liknar Sal och Boa Vista med öken och sand så långt ögat når, ändlösa tomma sandstränder och turkost hav. Räkna med små traditionella Kap Verde byar och en mycket enkel livsstil. Åk till Maio om du söker lugn och ro. Loggerheads jätte sköldpaddor använder Maios sandstränder för att häcka och lägga sina ägg i sanden.

Fogo

Detta är den enda Kap Verde ön med en aktiv vulkan. Det senaste utbrottet var 1995. Du kan klättra upp toppen och uppleva vulkanisk landskap, perfekt för vandring och hajk. Vissa kommer till Fogo för fågelskådning, som på ön Santiago, men Fogo har också en egen kaffe och vin framställning tradition på Kap Verde öarna. Staden Sao Filipe är en mysig plats.

Brava

Brava är den minsta av alla Kap Verde öarna. Du kan bara nå Brava med båt. Brava är perfekt om du söker lugn och ro. Denna lilla ö erbjuder vacker natur och fina landskap, och är helt orörd av turister. Ön Brava har länge inspirerat konstnärer, författare och musiker. Brava är perfekt för vandring eller fågelskådning. Åk till Brava om du vill uppleva ett genuint Afrika långt från alla turister!

Sao Vicente

Ta dig mellan Sao Vicente och Santo Antão med färja eller båt. Ön Sao Vicente är ursprungshemmet för många berömda musiker från Kap Verde. Välj ön Sao Vicente om du gillar levande musik och ökenlandskap.

Santo Antão

Ta dig mellan Santo Antão och Sao Vicente med färja eller båt. Ön Santo Antão är den bästa Kap Verde ön för vandring. Vacker grön natur och många olika vandrings leder. Santo Antão är också en bra plats för fågelskådning eller bara att koppla av i lugn och ro.

São Nicolau

São Nicolau är en oexploaterad ö på Kap Verde. Inga turister alls, men en hel del charm. São Nicolau är en trevlig ö med vackra små byar, varierande natur och landskap.