Mat, supermarkets & restauranger på Kap Verde

Info om mat & livsmedel, affärer, supermarkets & restauranger på Kap Verde öarna och Sal. Priser: äta ute på restaurang
bild: cachupa, Kap Verdes signaturrätt.
Det enda färska kött du kan hitta på Kap Verde öarna är i stort sätt fisk. (Rött kött & kyckling måste importeras och är därför fryst).

Restauranger på Kap Verde öarna.

Nästan alla restauranger på Kap Verde serverar färsk fisk & skaldjur och erbjuder ofta ”dagens fisk” på menyn för ca 10 €. Kyckling rätter är också vanligt. Rätterna på restaurangerna är ibland väldigt enkla och spartanska. Priserna på Kap Verdes restauranger och matställen kan variera ganska mycket, speciellt i Santa Maria och på Sal. Restaurangerna på turist gatorna i centrala Santa Maria har en prisnivå på ca 7-20 euro för en huvudrätt, samma sak gäller för Boa Vista i turist området. Om du vill äta betydligt billigare får leta upp mindre restauranger och matställen fyllda med lokalbefolkning, en bit bort från centrum. Det är inte ovanligt att få samma mängd mat här för endast 3-6 euro. Prova gärna ”cachupa”, Kap Verdes egen signaturrätt och tidigare slavarnas mat (se bilden ovan). Rätten är baserad på en storts stora majskorn och smakar ungefär som pyttipanna. Dricks är inte en självklarhet på Kap Verdes restauranger, och du behöver inte lämna dricks alls, men det uppskattas.

Supermarkets & livsmedels affärer på Kap Verde

Nästan allt på Kap Verde öarna importeras och vissa specifika varor är mycket dyra. En vanlig Magnum glass kostar t ex 3 euro och den billigaste schampo flaskan ca 4 euro på Kap Verde & Sal. Det finns inga diskar med färskt kött, eller typ deli avdelningar på Kap Verdes supermarkets. Allt kött och kyckling är fryst (färsk fisk kan köpas vid kajen). Utbudet av produkter på Kap Verde öarnas supermarkets & livsmedelsaffärer är mycket begränsat och ibland i dåligt skick. Om du är känslig och behöver vissa specifika livsmedel, så måste du ta med dem själv. Hyllorna i livsmedelsbutiker & supermarkets kan stå halvtomma och varor kan faktiskt ta slut i flera dagar eller tom veckor. Du kan även hitta hemlagade grejer i små påsar, såsom kakor eller bakverk, även i det vanliga snabbköpet. De grönsaker och frukter som supermarkets och livsmedels affärer säljer är ofta i dåligt skick då även dessa importeras. Detta är verkligheten på Kap Verde och kan chocka rika turister som har det bra ställt och är vana vid en helt annan standard. Det finns mat, bara inte lika mycket som du antagligen är van vid. Att boka ett hotell där frukost ingår kan dock vara en väldigt bra idé när man reser till Kap Verde öarna, speciellt om du känner dig obekväm under dessa förhållanden. De flesta turister äter även på restaurang dagligen.

Kranvattnet på Kap Verde öarna

Lokalbefolkningen på Kap Verde dricker kranvattnet, men det rekommenderas inte för turister, utan köp istället vatten på flaska. Tänk på att hushålla med kranvattnet på Kap Verde öarna.

Magproblem på Kap Verde öarna

Sk turist mage är ett mindre problem på Kap Verde öarna jämfört med fastlandet i västra Afrika. Symtomen kan vara feber, magknip, illamående, kräkningar eller diarré.

Tvätta händerna ofta och tänk smart i valet av livsmedel så kommer du att kunna undvika turist mage helt. Laminerade eller förpackade livsmedel är ok, och även frukter med skal på som t ex apelsiner eller bananer. Undvik sallader och öppnade paket som inte är väl kylda. Köp alltid vatten på flaska på Kap Verde. Se till att maten är ordentligt lagad och uppvärmd. Är du känslig så ta med lite medicin mot turistmage samt ev. vätskeersättning, fråga på ditt apotek.