Information & fakta om Kap Verde: Om öarna, Historia, Turism

Karta Info & fakta om Kap Verde öarna Sal Boa Vista Santiago Fogo Maio Sao Vicente Klimat Väder & gratis aktiviteterKap Verde öarna är en ganska ny charter destination som ligger i Västafrika utanför Gambia och Senegals kust. Trots en ökad turism och billigare semester priser riktade mot turism är Kap Verde fortfarande inte särskilt exploaterat. Staden Santa Maria på ön Sal, är det vanligaste semestermålet när det gäller charter till Kap Verde öarna, men även utanför Santa Maria stad finner man ett äkta genuint Afrika.

Vissa turister blir besvikna på Kap Verde eftersom de förväntar sig Kanarieöarna, men Kap Verde liknar inte Kanarieöarna på något sätt. I själva verket är allt annorlunda. Kap Verde och den platta sandiga öken ön Sal  erbjuder inte stora köpcentra, massor av guidade turistattraktioner eller McDonalds i varje hörn. I själva verket kommer du förmodligen att vara den enda turisten i sikte när du utforskar Kap Verde öarna på riktigt.

Öarna ligger ganska nära varandra men erbjuder ändå extremt olika natur och aktiviteter. Kom hit med ett öppet sinne och Kap Verde kommer att ge dig en sann och äkta erfarenhet av Afrika. Glöm inte att läsa våra tips om gratis aktiviteter & saker att göra på Kap Verde.

Fakta Kap Verde öarna

Yta: 4 036 km2 (1 558 kvadrat miles)
Befolkning: 500 000
Huvudstad: Praia på ön Santiago
Språk: Portugisiska, Crioulo
Religion: Romersk-katolska, protestantiska
Valuta: Kap Verde egen valuta escudo (du kan också betala med euro överallt)

Information om Kap Verde öarna

Republiken Kap Verde består av 9 öar som ligger i centrala Atlanten, 570 km (350 miles) utanför kusten, väster om det afrikanska fastlandet med Gambia och Senegal som närmsta grannar.

Sal, Boa Vista och Maio är platta, torra och sandiga öknar, men här hittar du fantastiska stränder, sköldpaddor och vattensport.
Santo Antao, Sao Vicente, São Nicolau, Brava och Santiago, är bergigare och har mycket mer växtlighet och grönska.
Fogo är den enda ön med en levande vulkan.

Mer om Kap Verdes olika öar i den här artikeln

Du kan ta dig runt Kap Verda öarna med båt eller flygtrafik. Nästan varje ö har sin egen flygplats. Vädret är varmt och skönt året runt, därför är Kap Verde ett utmärkt vinterresmål. De flesta flyg till Kap Verde från utlandet går till Sal eller Boa Vista, och Santa Maria Stad är det absolut vanligaste turist resmålet via charter.

Kap Verde öarna är kända för att ha sk loggerheads sköldpaddor som lägger sina ägg på öarna Sal, Boa Vista och Maio. Ön Sal är också ett mecka för vattensporter som t ex vindsurfing, snorkling och dykning, även storhavs fiske. Det är alltid blåsigt på Kap Verde-öarna, men vädret är varmt, soligt & behagligt året runt, och det regnar sällan.

Tänk på att Kap Verde är en oexploaterad, opolerad destination och lokalbefolkningen är ganska fattig. Vissa bor i kåkstäder. Få människor här shoppar för att det är kul snarare än livs nödvändigt, och det finns inga köpcentrum eller tjusiga modebutiker. Restaurangerna på Kap Verde serverar ofta enkla fiskbaserade rätter. Marknaderna och supermarket har ibland ett dåligt urval av livsmedel till dyra priser och de flesta vägar är i dåligt skick. Med detta sagt, så är stränderna och havet utsökt och människorna är vänliga och hjälpsamma.

Historia

Fram till år 1456 var Kap Verde öarna obebodda när de upptäcktes och koloniserades av portugal och den första västafrikanska bosättningen grundades 1460.
På 1540-talet, befolkades öarna en efter en och Kap Verde förklarades en portugisisk koloni. Placerad mellan Afrika, Europa, och den nya världen, blev öarna ett centrum för slavhandel, och senare en utskeppningshamn.
År 1680, får vulkanen Fogo ett våldsamt utbrott.
1770 blir Praia Kap Verde öarnas huvudstad.
1772 och 1902, slår torkan hårt mot Kap Verde öarna, vilket leder till en betydande emigration och död för befolkningen.
1956 är utgångspunkten för Kap Verdes oberoende från Portugal genom PAIGC, vilket leder till krig mot Portugal.
År 1974 faller den portugisiska regimen och Kap Verde deklareras som ett eget land 1975. Aristides Pereira blir den första presidenten på Kap Verde.
1992 – De första politiska valet hålls 1992 och Mascarenhos Monteiro blir president.
1995. Vulkanen Fogo får ett utbrott.
2006 börjar
turismen sakta blomma med direktflyg och charter resor från Storbritannien. Ön Sal och staden Santa Maria är den vanligaste turist destinationen, följt av ön Boa Vista. Olika leverantörer från Senegal och Gambia finner snart sin väg ut till öarna för att sälja västafrikanska souvenirer till turister. Än idag, är Kap Verde och ön Sal fortfarande under konstruktion med löften om stora hotellkomplex och växande turism. Om ett par decennier kan man nog förvänta sig ett fullt utvecklat turist inferno på Kap Verde öarna, åtminstone på Sal, men tills dess, passa på att utforska denna exotiska genuint Afrikanska destination.